Chihuahua honden

De chihuahua hond is een razend populair ras met een goede reputatie als huisdier. Zowel internationale beroemdheden als de buurvrouw om de hoek is in het bezit van dit hondenras, waarbij er veel verschillende soorten zijn. De hondjes van klein formaat zijn eigenzinnig en gevoelig, maar ook dapper en alert. Chihuahua's moeten de juiste verzorging en beweging krijgen om gezellige gezelschapsdieren te blijven en ook de juiste opvoeding is van belang. Tevens zijn er erfelijke aandoeningen waar je rekening mee moet houden. Vraag jij je af of een chihuahua hond iets is voor jou? Kom in dit artikel achter alles omtrent dit hondenras.

Geschiedenis


Een chihuahua mag dan wel één van de kleinste hondenrassen ter wereld zijn, het is ook één van de oudste. Oude standbeelden van rond het jaar 500 afkomstig van de Maya's laten namelijk een iets grotere versie van de chihuahua zien, techichi genoemd. Deze werden gekruist met de perro chihuahueno, wat een wilde hondensoort was die holen groef om in te wonen. Ook de Azteken gingen met deze hondensoort aan de haal, aangezien er skeletten van chihuahua's zijn gevonden in Azteekse graven en ruïnes.

De techichi is uiteindelijk ook gekruist met rassen die Europese kolonisten meenamen. Vanuit Mexico kwam de hondensoort terecht in Amerika, waar het in de twintigste eeuw snel populair werd. Aan de streek Chihuahua in Mexico, welke grenst aan de Verenigde Staten, heeft het ras zijn naam te danken.

Karakter


Het karakter van een chihuahua is opgebouwd uit vijf dominante eigenschappen: Alert en waakzaamm, Enthousiast, Levendig, Moedig, Nieuwsgierig

Chihuahua's houden van aandacht van hun baasje en zijn vaak niet verlegen of schuw. Als het dier je leuk vindt, wordt dat zeker getoond, wat andersom ook zo werkt. Daarnaast is het een waaks en alert ras, waarbij ze veel en hard blaffen en voor niemand bang zijn. Dit maakt het een goede waakhond bij mensen die het niet vertrouwt of wanneer er onraad is. Bij deze eigenschap moet je als baasje een beetje opletten, omdat ze zichzelf ook in gevaarlijke situaties kunnen brengen.

Daarentegen is een chihuahua een gevoelig hondje, zeker voor de belangrijke mensen in hun leven, waardoor je er rustig mee om moet gaan. Zo merkt een chihuahua je stemming gemakkelijk op en wanneer je met een harde stem praat, kan het dier zich hier veel van aantrekken. Daarnaast zijn deze hondjes erg eigenzinnig en nestelen zich in huis als echte gezelschapsdieren en medehuisgenoten.

Uiterlijk


Chihuahua's zijn kleine, compacte hondjes die 1,5 tot 3 kilogram wegen. De schofthoogte varieert van 15 tot 23 centimeter, waardoor het ras officieel de kleinste hondensoort ter wereld is. De soort wordt gekenmerkt door een opvallende kop. Ze hebben namelijk een ronde schedel in de vorm van een appel en grote, rechtopstaande oren. Er zijn ook chihuahua's met een hertenhoofd, waarbij de bovenkant van de schedel afgeplat is en de ogen verder uit elkaar staan.

Er zijn overigens twee types binnen dit ras te onderscheiden; de kortharige en langharige. Kortharige chihuahua's hebben een korte, zachte vacht, terwijl langharige types voorzien zijn van lange haren en toefjes bij de poten, voetjes, staart, oren en nek. Bij beide vachttypes zijn allerlei kleurcombinaties mogelijk. Alleen merle, een gestippeld patroon, is volgens de rasstandaard niet toegestaan, aangezien dit een associatie vormt met genetische problemen.

Activiteit en beweging


Ondanks hun grootte zijn chihuahua's erg actieve honden en het is belangrijk ze zowel fysiek als mentaal uit te dagen. Bij het uitlaten hoef je niet heel veel kilometers te maken, maar meerdere keren uitgelaten worden, is bijvoorbeeld wel verstandig. Hierbij is het beter je hondje niet te dragen, aangezien het door zelf te lopen voldoende beweging krijgt. Ook kun je regelmatig even spelen en jouw chihuahua lekker laten rondsnuffelen. Het is immers een nieuwsgierig beestje.

Chihuahua's zijn ook erg slim, waardoor mentale uitdaging vereist is. Leer het dier bijvoorbeeld trucjes aan of volg behendigheids- of geheugentrainingen. Wanneer dit ras verveeld raakt, kunnen ze namelijk veel schade aanrichten in huis. Daarnaast is het belangrijk het hondje goed in de gaten te houden, aangezien er snel iets mis kan gaan door zijn kleine formaat.

Verzorging


Zowel het kortharige als het langharige type chihuahua is voorzien van een dikke vacht, maar deze is niet goed bestand tegen kou. Het ras komt oorspronkelijk immers uit het warme Midden-Amerika. Chihuahua's trillen om deze reden vaak en zoeken snel de warmte op. Trillen kan echter ook veroorzaakt worden door opwinding of stress. Zorg dus voor voldoende warmte voor jouw huisdier door een deken of een hondenjasje.

Daarnaast is het van belang tandplak zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan namelijk uitharden tot tandsteen en allerlei nare gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. De gebitshygiëne kun je op peil houden door dagelijks het gebit van jouw huisdier te poetsen met speciale hondentandpasta. Ook kun je het gebit regelmatig bij de dierenarts laten controleren.

De ogen van chihuahua's zijn tevens gevoelig voor overmatig traanvocht. Hierbij moet je voorkomen dat bacteriën in dit vocht ontstekingen veroorzaken. Dit doe je door de ogen regelmatig schoon te maken met afgekoeld gekookt water en een schoon wattenstaafje. Tot slot moet de vacht van dit hondenras regelmatig gekamd worden om klitten te verwijderen en een goede doorbloeding te stimuleren.

Opvoeding


Evenals andere hondenrassen moeten chihuahua's goed gesocialiseerd worden, waarbij je ze op jonge leeftijd al moet laten wennen aan andere mensen en dieren. Tegenover andere honden moet je opletten dat ze zich niet te moedig gaan gedragen. Leer het dier ook met alledaagse prikkels om te gaan, zoals fietsers, kinderen en katten. Tijdens de hele opvoeding van een chihuahua moet je consistent blijven en steeds dezelfde regels hanteren.

Ook moet je een beschermde omgeving voor een chihuahua pup creëren, waarbij het rustig alle indrukken van de dag kan verwerken. Wanneer je jonge kinderen hebt, moeten ze zich kalm gedragen en rustig met het dier omgaan. Schreeuwen tegen dit ras is sowieso geen goed idee, doordat ze zo gevoelig van aard zijn. Houd overigens bij het wandelen aan dat voor elke maand oud je chihuahua is, je er vijf minuten langer mee mag wandelen.

Erfelijke aandoeningen


Chihuahua's worden gemiddeld 12 tot 15 jaar oud en er zijn drie belangrijke erfelijke aandoeningen die bij dit ras een rol spelen:

  • Hydrocephalus: deze aandoening wordt ook wel waterhoofd genoemd en hierbij is de omloop van het hersen- en ruggenmergvocht verstoord.
  • Patella luxatie: hierbij is er sprake van een losse knieschijf, wat zorgt voor kreupelheid.
  • Portosystemische shunt: dit betreft een verkeerde aanleg van de bloedvaten naar de lever, waardoor veel afvalstoffen in het bloed terechtkomen en allerlei gezondheidsklachten ontstaan.


Aanschaf- en onderhoudskosten


De aanschaf van dit kleine hondje bij een officiële fokker kost gemiddeld 750 tot 1000 euro. Daarnaast kun je rekenen op kosten voor inentingen, ontwormen en ontvlooien en voer. Ook moeten er diverse materialen, zoals een bench, halsband en speeltjes, aangeschaft worden.